De wereldvermaarde fotoboekencollectie van Manfred Heiting is verloren gegaan bij de bosbranden in Californië. Wat betreft compleetheid, kwaliteit en consistentie gold zijn bibliotheek als een van de belangrijkste particuliere verzamelingen ter wereld. Van de belangrijkste boeken die tussen 1888 en 1970 verschenen in Europa, de Verenigde Staten, Sovjet-Unie en Japan had hij een exemplaar. Dat zijn de plekken waar tot 1970 in halftone-druktechniek de interessantste boeken verschenen.

Heiting legde vanaf de jaren zeventig een exemplarische fotocollectie aan. Van alle belangrijke fotografen uit de geschiedenis van het medium verzamelde hij tenminste één typerende vintage afdruk.Toen de prijzen voor vroege fotografie exorbitant stegen, verkocht Heiting in 2002 zijn collectie (3.760 foto’s) voor een onbekend miljoenenbedrag aan het Museum of Fine Arts in Houston. Daarna verzamelde hij vooral fotoboeken.

Volgens Heiting is een fotoboek veel meer dan een bundeling gedrukte foto’s op papier. „Volgens mij kennen we de twintigste eeuw niet door foto’s aan de muur in musea, maar door fotoboeken, foto’s in tijdschriften, bedrijfspublicaties, reclame enzovoorts.”

Om dat duidelijk te maken, manifesteerde de verzamelaar zich het afgelopen decennium als een onvermoeibaar promotor van het fotoboek.. Ook publiceerde hij een reeks van stoeptegeldikke overzichtsboeken: twee delen over het Duitse fotoboek, The Soviet Photobook 1920-1941, The Japanese Photobook, 1912-1980 en recent Czech and Slovak Photo Publications 1918-1998. Met zijn inspanningen probeert hij musea ervan te overtuigen om fotoboeken te collectioneren. „Zodat toekomstige generaties altijd de originele boeken kunnen bestuderen.”

(NRC A.Ribbens 22.11.2019)
Het Soviet Photobook 1920 - 1941

Comments are closed.