Een boek dat je volkomen opslokt. Er staat roman op de omslag. Maar er is geen feit of personage verzonnen. Iedere gebeurtenis en iedere uitspraak klopt. Deze documentaire-roman brengt het ontstaan en de opkomst van Mussolini in het jonge Italië van net na de 1e W.O. tot leven. Een zeer kleurrijke en belangwekkende periode waar wij door ons Angelsaksische perspectief weinig van weten. (Ik ben zelf lichtelijk verontwaardigd dat mij daar op de middelbare school niets over is verteld)

Met fascinatie en afschuw beschrijft Scurati hoe de opportunistische socialist Mussolini zich sluw en instinctmatig, hongerend naar macht en seks, zich ontpopt tot fascist.

“Buiten op straat zetten de kreten van de knechten aan tot revolutie. Daar moeten wij om lachen. Wij hebben al revolutie gevoerd. Door dit land op 10 mei 1915 de oorlog in te schoppen. Nu zegt iedereen dat de oorlog afgelopen is. Daar moeten wij alweer om lachen. De oorlog zijn wij. Al ga je op je kop staan, er is niets aan te doen, ik ben net als een dier, ik ruik de tijd die komt.”

Bestel nu: € 35,00

 

 

M. De zoon van de eeuw - Antonio Scurati

Comments are closed.